ЕколошкиКреативен Клуб
204

На 1ви јули започнува Креативната Летна Школа на МЦО

1ви јули е датумот на кој започнува Креативната Летна Школа.
Првата Работилница ќе биде на тема ,,Рециклирање – преработување на стара облека во креативни торби за пазарење” – со што ќе ги реупотребиме старите парчиња облека и ќе влијаеме врз подигање на свеста од заштита на животната средина и ретките и ограничени ресурси.
7 интересни факти за рециклирањето:
1. Рециклирањето на една конзерва штеди доволно енергија за три часовна работа на еден телевизор или да заштеди два литри бензин.
2. Рециклирањето на еден тон хартија заштедува околу два ипол тони масло, 26 тони вода и околу 3 кубни метри депонија.
3. Енергијата заштедена од рециклирањето на едно стаклено шише може да држи активна една сијалица од 100 вати за околу 4 часа. Исто така предизвикува 20% помало загадување на воздухот и 50% помало загадување на водата, отколку кога се прави нова боца од сирови материјали.
4. За производство на тоалетна хартија дневно се сечат 27 000 стебла.
5. Рециклирањето на едно пластично шише може да сочува доволно енергија да осветли сијалица од 60 вати за 6 часа.
6. На едно стаклено шише му се потребни околу 4000 години за да се распадне, па дури и повеќе доколку се наоѓа на депонија.
7. Дневно умираат илјадници морски животни голтајќи пластични кеси кои им личат на медузи.
Па ајде да бидеме еко – одговорни, бидејки и го должиме тоа на природата!

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави