Инфо за МладиКултураМЦО ПРАЈТ
237

Истражете го Охрид: „Меморијална куќа на Христо Узунов – Сеќавајќи се на еден револуционер“

Меморијална куќа на Христо Узунов

Спомен-куќата на Христо Узунов во Охрид стои како доказ за животот и наследството на една од најмаркантните личности во Охридската револуционерна околија и пошироко во Македонија. Христо Узунов, роден во 1878 година во живописниот град Охрид.

Сместен во прекрасно сочувана традиционална градба во охридски стил, музејот дава сеопфатен преглед на животот на Узунов.

Објектот има подрум со карактеристичен пасаж-во Охрид познат како “темница”, приземје и кат, во низа со објекти од староградска архитектура со “темници” на улицата Коста Абраш.

Со одлука на Народниот одбор на општина Охрид во 1953 година куќата е национализирана. На 2 август (Илинден) 1953 година во знак на почит кон ликот и делото на Христо Узунов, на куќата е поставена мермерна спомен-плоча.

Во 1982 година во куќата е сместена постојана изложбена поставка под наслов “Национално-ослободителното движење во Охрид и Охридско” и со презентирана спомен-соба на војводата Христо Узунов, која егзистираше до 1989 година.

Адреса: Ул. “Цар Самоил” бр. 45, 6000 Охрид
Работно време: од Понеделник до Петок од 07:30 до 15:30 часот

#ИстражетеГоОхрид

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави