Инфо за МладиКултураМЦО ПРАЈТ
167

„Плаошник: Историското чукање на срцето на Охрид“

ПЛАОШНИК

Локалитетот Плаошник се наоѓа во јужното подножје на повисокиот (западниот) рид на Охрид, на зарамнето плато меѓу цитаделата на Самоиловата тврдина и црквата Св. Јован Канео на брегот од Охридското Езеро. Плаошник е исклучителен археолошки комплекс со културни слоеви од праисторијата, антиката и средниот век.

Во центарот на Плаошник стои црквата Свети Климент Охридски, прекрасно реставрирана црква во византиски стил посветена на заштитникот на градот. Изградена во 9 век, црквата служела како седиште на Охридската архиепископија, играјќи клучна улога во ширењето на христијанството низ регионот. Неговата архитектонска елеганција и богатите внатрешни украси, вклучително и фреските кои датираат од средновековниот период, им нудат на посетителите поглед на охридското минато и религиозното наследство.

Денес, Плаошник служи како место за аџилак и размислување за верниците и посетителите. Неговото тивко опкружување и панорамски поглед на Охридското Езеро создаваат спокојна атмосфера погодна за размислување и духовно обновување. Историското и културното значење на локалитетот, заедно со неговата природна убавина, го прават задолжителна дестинација за патниците кои ги истражуваат чудата на Охрид.

#ИстражетеГоОхрид

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави