Инфо за МладиКултураМЦО ПРАЈТ
168

Истражете го Охрид: „Охридските древни води оживуваат во уникатниот музеј – Заливот на Коските““

Музеј на вода – наколна населба во Заливот на Коските

Музејот на вода, на локалитетот “Плоча Миќов Град” во  Заливот на коските во Охрид, Македонија, им нуди на посетителите уникатно и потопно искуство во античкото минато на регионот. Овој археолошки локалитет, познат и како Заливот на коските, се наоѓа на јужниот брег на Охридското Езеро, во с. Пештани, Градиште.

Она што го издвојува Музејот на вода е неговата извонредна реконструкција на праисториска населба која датира од бронзеното и железното време. Името „Заливот на коските“ потекнува од дрвените купови на кои била изградена населбата, техника што ја користеле древните жители за да создадат цврсти платформи над водата. Овие платформи поддржуваа куќи, пешачки патеки и други структури, формирајќи жива заедница која напредувала на брегот на Охридското Езеро пред илјадници години.

Посетителите на Музејот на вода можат да го истражат прецизно рекреираното село, комплетно со реплики на живеалишта, работилници и комунални области. Населбата нуди поглед во секојдневниот живот на своите древни жители, покажувајќи ги нивните вештини во риболов, земјоделство, занаетчиство и трговија. Археолошките наоди од локалитетот, вклучувајќи алатки, керамика и артефакти, даваат дополнителни увиди во културата и обичаите на праисториските жители.

Музејот на вода, исто така, располага со посветен изложбен центар, каде што посетителите можат да дознаат за археолошките ископувања спроведени на локацијата и за тековните истражувачки напори за откривање на неговите тајни. Интерактивни прикази, мултимедијални презентации и едукативни програми ги ангажираат посетителите од сите возрасти, поттикнувајќи подлабоко ценење за богатото културно наследство на регионот.

Надвор од неговото археолошко значење, Музејот на вода нуди прекрасен поглед на Охридското Езеро и околниот пејзаж, што го прави популарна дестинација за туристите и локалното население. Посетителите можат да одат на обиколки со брод околу заливот, водени од упатени преведувачи кои обезбедуваат контекст и историска позадина за да го подобрат искуството.

Музејот на вода служи како светилник на културното зачувување и образование, чувајќи го наследството од минатото на Македонија за идните генерации да го ценат и истражуваат. Таа стои како доказ за трајната врска помеѓу човештвото и водата, потсетувајќи нè на виталната улога што езерата, реките и морињата ја одиграле во обликувањето на човечката историја и цивилизација.

Адреса: с. Пештани, Градиште, 6000 Охрид

Работно време: Зимски период: од 01 Ноември до 30 Април во една смена од 09:00 до 15:30 часот;
неработен ден: понеделник
Летен период: од 1 Мај до 31 Октомври од 09:00 до 15:30 часот прва смена, и од 13:30 до 20:00 часот втора смена;
неработен ден: понеделник

#ИстражетеГоОхрид

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави