Инфо за МладиКултураМЦО ПРАЈТ
243

Истражете го Охрид: Куќата на Робевци има централно место во културната ревитализација

Куќата на Робевци

Изградена во 19 век, Куќата на Робевци сведочи за наследството на семејството Робевци, едно од истакнатите и влијателни семејства во Охрид во тој период. Зградата е прекрасен пример на отоманската архитектура, која се карактеризира со својот карактеристичен спој на турски и македонски дизајнерски елементи.

Со текот на годините, Куќата на Робевци била подложена на реставраторски напори за да се зачува нејзиниот архитектонски интегритет и културно значење. Денес, таа стои како музеј, каде локалното население и туристите може да се вратат назад во времето и да го искусат шармот на историјата на Охрид. Музејот не само што дава увид во животот на семејството Робевци, туку служи и како центар за културни настани, изложби и едукативни програми.

Во 1996 година, Куќата на Робевци е ставена под заштита на Законот за заштита на спомениците на културата на Република Македонија како вредно културно-историско градителско наследство со препознатливите карактеристики на староградската охридска архитектура од XIX век. од XIX век.

Во срцето на Охрид, Куќата на Робевци стои како жив споменик на минатото на градот, покажувајќи го хармоничното коегзистирање на различни културни влијанија. Тоа е дестинација која мора да се посети за оние кои сакаат да ги откријат слоевите на историјата, архитектурата и традицијата што го дефинираат овој волшебен агол на Охрид.

Адреса: Ул. “Цар Самоил” бр. 62, 6000 Охрид.

Работно време:

Зимски период: од 01.11 до 30.04 во една смена од 09:00 до 15:30 часот, неработен ден: понеделник

Летен период: од 01.05 до 31.10 од 09:00 до 15:30 часот прва смена, и од 13:30 до 20:00 часот втора смена, неработен ден: понеделник

Повеќе информации на страната на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Охрид.

#ИстражетеГоОхрид

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави