27ми март – Светски ден на театарот

Секоја година, на 27ми март, луѓето ширум светот го слават „Светскиот ден на театарот“, посебен ден кој им оддава почит и признание на уметниците на глобално ниво. Овој ден служи како потсетник за важноста на театарот и како тој може да го едуцира општеството за грижи и проблеми во различни области. Театрите се еден од најистакнатите начини за прикажување на уметноста, културата и традицијата низ целиот свет. Преку театарските продукции може да се подигне свеста за постојаните социјални проблеми и неправди.Меѓународниот театарски институт (МТИ) го востанови Светскиот ден на театарот во 1961 година и оттогаш се слави на 27ми март. Овој ден е обележан со различни национални и меѓународни театарски настани, а го одбележуваат и МТИ центри и разни организации поврзани со театарот, вклучувајќи театри, театарски професионалци и универзитети. Првата порака за Светскиот ден на театарот ја напиша Жан Кокто во 1962 година, а секоја година меѓународна порака се споделува со сите луѓе.Темата за оваа година е фокусирана на „Театарот и културата на мирот“. Тоа е потсетување дека театарот е свет простор за актерите и преку него тие можат да го споделат своето чувство за хуманост со другите. Театарот има моќ да нѐ направи подобри луѓе и ни обезбедува платформа за подигнување на свеста за социјалните прашања.

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави