Инфо за МладиКултураМЦО ПРАЈТ
166

Истражете го Охрид: безвременскиот шарм на литературниот маестро – Прличев

Меморијална куќа на Григор Прличев

Спомен-куќата на Григор Прличев во Охрид стои како почит на една од најпознатите книжевни личности во Македонија. Григор Прличев, роден 1830та година во Охрид, бил плоден поет, преведувач и просветител чии дела одиграле значајна улога во обликувањето на македонската литература и културниот идентитет.

Сместена во срцето на Стариот град на Охрид, спомен-куќата им нуди на посетителите поглед во животот и наследството на овој ценет поет. Сместен во традиционална зграда во охридски стил, музејот дава сеопфатен преглед на животот, делата и придонесите на Прличев за литературата.

По влегувањето во спомен-куќата, посетителите се пречекуваат со експонати на кои се изложени личните предмети, ракописите и архивските материјали на Прличев. Овие артефакти нудат увид во воспитувањето, образованието и литературните влијанија на поетот, обезбедувајќи подлабоко разбирање на културното милје во кое тој напредувал.

Ентериерот на музејот е смислено куриран за да ја евоцира атмосферата од времето на Прличев, со мебел од периодот, фотографии и интерактивни прикази кои ги внесуваат посетителите во светот на Охрид од 19ти век. Посетителите можат да ја истражат студијата на поетот, каде што напишал многу од неговите најпознати дела и да добијат чувство за креативниот процес зад неговата поезија.

Еден од најважните моменти на спомен-куќата е нејзината обемна колекција на списи на Прличев, вклучувајќи оригинални ракописи, први изданија и преводи на неговите дела на различни јазици. Од лирска поезија која ја слави убавината на Охрид и неговата околина до потресни размислувања за љубовта, природата и човечката состојба, опусот на Прличев продолжува да одекнува кај читателите и денес.

Покрај улогата на музеј, Спомен-куќата на Григор Прличев служи како културен центар, каде се одржуваат литературни настани, читања и едукативни програми кои промовираат вреднување на македонската литература и наследство. Научниците, студентите и поетските ентузијасти доаѓаат во музејот за да се вклучат во наследството на Прличев и да ја истражат трајната релевантност на неговата работа.

За посетителите на Охрид, Спомен-куќата на Григор Прличев нуди волшебно патување низ животот и поезијата на еден од книжевните личности во Македонија. Тоа е место каде минатото и сегашноста се спојуваат, поканувајќи ги посетителите да ја прослават трајната моќ на јазикот, имагинацијата и уметничкото изразување.

Адреса:
Ул. “Григор Прличев” бр. 66, 6000 Охрид
Работно време:
Се отвара по најава на посетители и манифестации

#ИстражетеГоОхрид

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави