Инфо за МладиКултураМЦО ПРАЈТ
152

Истражете го Охрид: „Саат кулата како симбол за континуитет на градот“

Саат-кула

Саат-кулата во Охрид e времемерно здание во градот Охрид. Висока е 12 метри.
Старата саат-кула поседува едноставна архитектура. Се издига на еден раб на малата падина на Градскиот пазар и црквата „Св. Богородица Каменско“ во месноста Дебој, Месокастро. Била изградена од скадарецот Чавуш Дере Сулејман-ага во 1726 година.

Часовникот е поставена на камена кула, кој е сместена во дрвениот крај на кулата. Во внатрешниот дел на кулата се наоѓа натпис на кој е забележано името на нејзиниот градител, Чавуш Дере Сулејман-ага.

Самиот часовник во самата саат-кула бил наместен по муслиманско мерење на времето и така останал до Втората светска војна, кога стариот механизам бил заменет со нов, кој го покажувал времето по новите европски стандарди. По овој период, часовникот долго време не работел.

По Втората светска војна и заменувањето на механизмот, часовникот престанал да работи, но и целата саат-кула почнала да пропаѓа. По 20-тина години започнале одредени странски донации, но состојбата не се подобрила. Во 1965 година во неразјаснети околности, градската саат-кула настрадала во пожар. По пожарот, едноставната градба на кулата била оставена на забот на времето. Повторно, се појавиле странци волни за донации. Со збратимувањето на Нови Сад со Охрид, новосаѓани донирале средства за нов механизам и обнова на кулата. Овој механизам, од чешко производство, сè уште се употребува. Обновата на саат-кулата била извршена во 1979 година.

Низ вековите, охридската Саат-кула била сведок на текот на времето и променливите судбини на градот. Издржа војни, земјотреси и политички пресврти, останувајќи цврст симбол на издржливост и континуитет среде одливот и текот на историјата.

Додека сонцето заоѓа над Охридското Езеро и градските светла почнуваат да трепкаат, охридската Саат-кула стои како светилник на традицијата и заедницата, потсетувајќи ги сите кои го гледаат на трајниот дух на овој древен град сместен на брегот на еден од најстарите европски градови. и најдлабоките езера.

#ИстражетеГоОхрид

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави