Инфо за МладиКултураМЦО ПРАЈТ
175

Истражете го Охрид: Галерија на икони – „Откривање на светиот сјај“

Галерија на икони

Галеријата на икони во Охрид стои како ризница на религиозна уметност, чувајќи и прикажувајќи вековна православна христијанска иконографија. Објектот на Галеријата на икони-Охрид се наоѓа во амбиенталната целина на црковниот комплекс “Св. Климент” (Св. Богородица Перивлепта), наспроти главниот влез од црквата.
Оваа галерија е доказ за богатото културно и религиозно наследство на Охрид.

Колекцијата може да се пофали со разновидна низа на икони, кои опфаќаат различни периоди и стилови, а секоја сведочи за длабоката посветеност и уметничко изработка на нивните творци.

Влегувајќи во галеријата, посетителите ги пречекува извонредна изложба на икони, прецизно распоредени да ја раскажат приказната за православното христијанство во Охрид и пошироко. Од живописни прикази на светци и библиски сцени до сложени религиозни мотиви, секоја икона раскажува приказна за верата, традицијата и уметничкиот израз.

Турите со водич, едукативните програми и работилниците даваат можности за подлабок ангажман со колекцијата на галеријата, поттикнувајќи поголемо разбирање и вреднување на културниот идентитет на Охрид.

За аџиите, љубителите на уметноста и љубопитните патници, Галеријата на икони во Охрид нуди волшебен поглед на духовното и уметничкото наследство на регионот. Тоа е место каде што се спојуваат светото и естетското, повикувајќи ги посетителите да тргнат на патување на откривање и размислување среде безвременската убавина на православната христијанска иконографија.

Интересен факт: Познато е дека за време на Втората Светска војна во овој објект била сместена градската библиотека. По војната, објектот, кој меѓу Охриѓани е познат под името “забавачница”, служел како фискултурна сала за учениците од осумгодишното училиште “Св. Климент Охридски”, а се користел и за разни други собири и приредби. Од 1949 до 1954 година, професионалниот Охридски театар тука ги подготвувал и изведувал своите драмски претстави.

Адреса: Ул. „Климентов Универзитет” бб, 6000 Охрид

Работно време
Зимски период: од 01 Ноември до 30 Април од 09:00 до 14:00 часот, неработен ден понеделник.

Летен период: од 01.05 до 31.10 од 09:00 до 15:30 часот прва смена, и од 13:30 до 20:00 часот втора смена, неработен ден: понеделник

Повеќе информации за Галеријата на икони – Охрид.

#ИстражетеГоОхрид

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави