ИНФОРМИРАЈ СЕКултура
179

„Простор за разговор“ – Проекција на филм и танцов перформанс во МЦО

ПРОСТОР ЗА РАЗГОВОР

Бидејќи родовата еднаквост е важна!
Танцувај во ритмот на промената!
Интерарт културниот центар во соработка со Хера – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, во склоп на турнејата на проектот „Простор за разговор“, во соработка со Младинскиот центар Охрид, ќе оддржи настан во кој ќе се изведе танцов перформанс и ќе се зборува на темата, а ќе се прикаже и филмот „Простор за разговор“.
Танцовиот перформанс и филмот се создадени како сценска рефлексија на истражувањето за односот на општеството кон темата на родова еднаквост, со цел да се сврти вниманието на јавноста кон овој горлив проблем.
Проектот „Простор за разговор“ е поддржан од Германија преку Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ) во рамки на регионалниот проект за социјално вклучување на ранливи групи во Западен Балкан.
ПРОСТОР ЗА РАЗГОВОР
Танцов перформанс
Кореографија и режија: Рисима Рисимкин
Музика: Тони Китановски
Костими: Благој Мицевски
Сценски дизајн: Матеа Мијановиќ
Настапуваат: Анастасија Данчевска, Дејан Битровски, Бобан Русески, Стефани Шааршмит, Викторија Коцева
Простор за разговор – филм
Кореографија: Рисима Рисимкин
Режија: Диме Ратајковски и Рисима Рисимкин
Сценарио: Диме Ратајковски и Рисима Рисимкин
Музика: Тони Китановски
Костими: Благој Мицевски
Сценски дизајн: Матеа Мијановиќ
Камера; Цветко Стојановски
Монтажа: Ирена Белул
Настапуваат: Анастасија Данчевска, Дејан Битровски, Адријана Данчевска, Бобан Русески, Викторија Коцева, Стефани Шаршмит, Клара Христова, Јоана Благадуша, Микаела-Анџела Глигорова, Илина Костовска, Моника Шолевска, Ангела Петровска, Стефанија Милевска Враниќ
Продукција Интерарт културен центар
На темата ќе се обратат:
Јован Цветковски – Раководител на Младинскиот Центар Охрид
Ана Зафирова – новинар и активист
Рисима Рисимкин, уметник и професор
Турнејата на проектот се случува во партнерство со локални партнери од шесте градови во Македонија, кои се занимаваат со култура и темата на родово еднаквост и родово базирано насилство. Продуцент е Матеа Мијановиќ.
Продукција Интерарт културен центар 2024.

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави