МЦО ПРАЈТ
100

Младински Центар Охрид ви го Честита 11 Октомври – Денот на Народното Востание на Македонскиот Народ 

Ден на востанието на Македонија или Ден на народното востание на македонскиот народ познат и само како 11 Октомври — државен празник кој се празнува на 11 октомври во Република Македонија.

За почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп на 11 октомври 1941 година.

Дејствија има и во Кумановско. На 12 октомври 1941 година, во областа Студена вода каде е формиран Кумановскиот (Козјачки) партизански одред, а во областа Менкова колиба Карадачкиот партизански одред.

„…11 октомври е ден од македонската историја, кој не само што е симбол на македонската борба за слобода, туку е и ден кога е поставен еден од темелите на македонската државност. На овој ден им оддаваме почит на сите учесници во вооруженото антифашистичко и народноослободително востание. Наша должност останува да го чуваме она за што тие го дадоа својот живот. Нашата историја нè мотивира да чекориме напред, да веруваме во себе…“

Честит нека ни е Денот на Народното Востание на Македонскиот Народ!

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави