МЦО ПРАЈТ
133

МЦО го честита Светскиот ден на детето

Светскиот ден на детето за прв пат е воспоставен во 1954 година како Универзален ден на детето и се слави на 20 ноември секоја година за да се промовира меѓународното заедништво, свеста кај децата ширум светот и да се подобри благосостојбата на децата.

20 ноември е важен датум бидејќи е датум во 1959 година кога Генералното собрание на ОН ја усвои Декларацијата за правата на детето.

Тоа е и датумот во 1989 година кога Генералното собрание на ОН ја усвои Конвенцијата за правата на детето.

Од 1990 година, Светскиот ден на детето ја одбележува и годишнината од датумот кога Генералното собрание на OОН ги усвои и Декларацијата и Конвенцијата за правата на децата.

Светскиот ден на детето му нуди на секој од нас инспиратив на влезна точка за застапување, промовирање и славење на правата на децата, преточувајќи ги во дијалози и акции кои ќе изградат подобар свет за децата.

“Децата се одлични имитатори, па да им дадеме нешто одлично за имитирање”.

Среќен нека е Светскиот ден на Децата.

Повеќе слични објави

Најпосетувани објави